Ya fulan ibni fulan!


" Jangan kita menyangka orang sakit hanya di hospital, di Library pun ada! " - kata Sahabat saya,

Maksudnya?

sudah banyak kali saya terjumpa pelajar xpecially Master dan Phd yang menangis di Library, biarpun fizikal sihat, wajah tegang menekuni theses.. - tambah sorang sahabat.

Allah.. Peliharalah Hati-Hati kami, kukuhkan jiwa kami dengan kekuatan kebergantungan Hanya Pada-Mu, Bukan kepada segulung Ijazah, Juga Bukan Pada Makhluk..
Kita Cuma Hamba.


Kisah hari pembalasan,
antara rakaat-rakaat solat terawikh.

saat Imam menyampaikan tazkirah,
diceritakan, di akhirat kita akan dipanggil,

"Ya fulan ibni fulan!"
Rasa gerun, terbayang nama sendiri di panggil
" Wahai Arabikha Azlynn!"

T.T

Dan kemudian perkara pertama dihisab, solat kita.

Mungkin kita bukan orang yang tinggalkan solat,
namun, mungkin sahaja kita orang yang lalai dalam solat.

Surah Al-Ma’un [107] : 4-5

4. Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang solat,
5. (iaitu) orang-orang yang lalai dari solatnya,

Dalam mengerjakan "full" terawikh,
marilah jugak kita upgrade solat kita.
Solat fardhu dan juga solat sunat.


Persolan yang sentiasa menimpa remaja,
zaman sekolah-sekolah dulu, selalu je benda macam ni dihadapi dan ditanya,

dan sehingga sekarang pun.

Al-Quran punya jawapan,
kisan Nabi Yusuf bukan sekadar kisah,
tapi tentang kita semua.

Astaghfirullahalazhim.

Syabab dan Akhawat,
mari sama-sama pelihara diri.

Semoga Allah panjangkan umur Ustaz Nouman Ali Khan (NAK) dan merahmati hidupnya.

notahati-Bulan menentukan siapa kita.. semua yang kita lakukan adalah dari diri kita tanpa hasutan pihak kedua dan ketiga..
Pemalaskah, banyak tidur ka, berFB sahaja kerjanya, banyak potpet2, atau siapa?

Jom, ayuh tentukan siapa anda di bulan mulia ni.. set matlamat, mohon pd Allah dn mulakan langkah! Kheir inshaAllah

"Sesungguhnya Allah swt tidak akan mengubah sesuatu kaumsebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri.." (Ar-Ra'd, ayat 11)

okbai.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


2 comments

21 Julai 2013 11:25 PTG

thanks for reminder sis ...:)

22 Julai 2013 8:25 PG

terbaek punya peringatan cik lynn, sapa yg blom rasa cuak lagi tu tak tau la nak kata apa... :)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.