Membaca artikel ini sungguh menakutkan!



Bukan je dah buat salah membunuh..merogol..pemikiran pun tahap sangat teruk..
Harap pemikiran begini tak wujud dikalangan lelaki yg sihat..orang 'sakit' akal je fikir mcm ni..
male dominance...dealing with domestic violence cases makes me feel like smacking all those sick men.
to my suprise, seorang pelajar PhD pernah cerita (lelaki), duduk serumah dengan postgrad dari negara lain (lelaki juga). dia seorang yg tidak `flush` toilet selepas menunaikan hajat. Dengan alasan, `ini kerja perempuan`. *nganga

*****
"Housework and housekeeping is for girls, not roaming in discos and bars at night doing wrong things, wearing wrong clothes. About 20% of girls are good," said the rapist.
Membaca artikel ini sungguh menakutkan! Begitu jelas rasa diri yang terlalu 'privileged' pada penjenayah-penjenayah ini ke atas wanita.
Adakah wajar untuk ahli masyarakat membenarkan lelaki memandang wanita sebagai kaum yang boleh di'dictate' sesuka hati?
Seperti contohnya adakah wajar jika rumah-rumah kita membiarkan lelaki-lelakinya makan dan boleh tinggalkan pinggan dan cawannya merata-rata kerana bagi mereka itu 'kerja' wanita untuk mengemaskannya?
atau, lelaki-lelakinya boleh menukar pakaian hanya dengan mencampakkan sahaja di lantai kerana itu 'kerja' wanita yang untuk mengutip, membasuh, menjemur, dan melipatnya?
atau, menyekat wanita daripada mengemukalan pendapatnya kerana ia dianggap mencabar kuasa para lelaki-lelaki ini di rumah mereka?
atau, membiarkan anak-anak lelaki bermain-main di luar di kala anak-anak perempuan dikerahkan menguruskan segala kerja-kerja rumahtangga yang sepatutnya dikongsi bersama?

Jika semua itu masih wajar; semoga kita terlindung daripada segala kebejatan ini!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

6 Mac 2015 1:24 PG

Memang menakutkan dan menjijikkan, tapi tidaklah mengejutkan yg spesis manusia2 gila dgn mentality psychotic macam ni memang ada dan masih pesat membiak somewhere we don't ever want to be... golongan penindas wanita macam ni la yg banyak memberi image dan tanggapan buruk terhadap agama Islam. So sad... n about that post grad yg tak nak flush toilet tu, he's just so pathetic that he should just go die n rot somewhere n nobody would give a shit...

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.