cinta dunia..
Apa maksud cinta dunia? Cinta dunia bermaksud dunia sudah jadi kecintaan kita, sudah masuk ke dalam hati,sudah jadi matlamat, hati dah terpaut dengan dunia.Itulah cinta dunia. Cinta dunia banyak aspeknya, macam-macam aspek. Kalau satu aspek pun lekat di hati kita pun sudah bahaya, betapalah kalau banyak aspek.
Antara cinta dunia ialah cinta pangkat, cinta kekayaan, cinta nama, cinta pujian, cinta glamour, cinta sanjungan, cinta banyaknya pengikut, cinta kuasa dan lain-lain lagi. Ini diantara aspek-aspek dunia yang besar-besar. Cinta dunia tu bukan hanya pada harta saja. Ia umum. Orang miskin pun dapat cinta dunia. Cinta pangkat, cinta nama lagi bahaya.
Dari cinta dunia ini, akan melahirkan macam-macam kejahatan yang lain. Sebab itu dikatakan cinta dunia itu ibu segala kejahatan. Akan lahir sombong, hasad dengki, bakhil, tamak, jatuh menjatuhkan, benci membenci dll.
Kalau sudah majoriti manusia begitu, dunia sudah menjadi neraka sebelum neraka. Tak ada kedamaian lagi, tak ada kasih sayang lagi. Akan lahir lagi penyakit lain pula iaitu cintakan diri. Maka ia tak akan fikirkan orang lain. Bahkan ada orang cinta diri sampai tidak pedulikan ibu bapa dan keluarga. Kalau dengan ibu apa, keluarga, anak isteri pun dah tak dipedulikan, dengan orang lain betapa lebih parah lagi.
Malas bekerja juga adalah cinta dunia . Mengapa malas? Kerana nak minta-minta saja. Cinta dunialah itu. Biasanya ia tak fikir mak bapak, anak, isteri tak peduli. Ini cinta dirilah. Hidupnya dengan meminta minta.Terfikirkah oleh kita cinta dunia itu cinta diri? Cinta dunialah itu.
Cinta dunia ibu segala kejahatan, Cinta dunia ini bila dipengaruhi oleh nafsu dan syaitan, maka berkembang kepada luaran. Padahal asalnya perasaan. Yahudi Nasrani sangat mendorong umat Islam untuk cinta dunia.
 Anda jawablah sendiri. Inilah yang berlaku di dunia moden hari ini. .....peringatan buat diri ini juga....
amin yarabbal alamin........

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.