Pendakwah Mesir Keluar Fatwa Pelik: Halal Intai Tunang Mandi Tidak Berpakaian


Tahukah anda fatwa Ilmuan Mesir Usama Al-Qawsi bahawa halal untuk mengintai tunang tidak berpakaian mempunyai dalil?


Seorang pendakwah Mesir mengejutkan Umat Islam selepas dia berkata seorang lelaki harus dibenarkan untuk mengintai bakal isteri atau tunang "semasa dia mandi" sebelum mereka berkahwin.


"Jika anda benar-benar jujur ​​dan mahu berkahwin dengan wanita itu, dan anda mampu untuk menyembunyikan dan menonton beliau dalam rahsia, melihat perkara-perkara yang dia tidak akan biasanya membiarkan anda lihat sebelum berkahwin dengan beliau, maka ia boleh diterima selagi niat anda adalah suci, "kata pendakwah Salamist, Usama al-Qawsi dalam video yang disiarkan di Al Arabiya.


“Jika salah seorang diantara kalian meminang seorang wanita sekiranya ia dapat melihat sesuatu darinya yang mampu menambah keinginan untuk menikahinya, maka hendaklah ia melihatnya kepadanya (HR, Ahmad dan Abu Daud”, (HR, Ahmad dan Abu Daud).

"Salah satu sahabat Rasulullah saw yang melakukannya. Beberapa orang yang tidak bersetuju telah bertanyakan kepadanya. 'Bagaimana anda melakukan itu apabila anda salah seorang daripada sahabat Rasulullah saw?' Nabi menjawab: 'Jika anda dapat melihat sesuatu yang akan membuat anda mahu mengahwininya kemudian teruskanlah dan melakukannya,' "kata Usama al-Qawsi, menurut terjemahan Al Arabiya.


Fatwa tersebut diambil dalilnya daripada Ibn Hazm, seorang bermazhab Zahiri, mazhab yang dipercayai sudah lama pupus.


Fatwah ini (fatwa agama) bertentangan dengan tradisi Islam yang lain yang melarang wanita daripada menunjukkan badan mereka kepada lelaki selain suami dan ahli keluarga terdekat. Menteri Agama Wakaf Mesir, Mohammad Mukhtar menolak fatwa Sesat Usama al-Qawsi dengan berkata "Islam mengajar bahawa kesopanan seharusnya berada di dalam sifat kita dan semua agama bersetuju," kata Mukhtar.


Fatwa yang menghalakkan lelaki mengintai tunang mandi juga mendapat perhatian ilmuan Islam di Malaysia ini. Ramai ulama lain yang nyata tidak bersetuju dengan dalil tersebut yang sudah pun lama pupus malah boleh dilihat menjatuhkan maruah seseorang wanita yang sepatutnya dilindungi daripada pandang mata seorang lelaki yang belum sah menjadi suaminya.


Antaranya, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU), Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya, menerusi sebuah video ceramahnya memberikan pengertian sebenar bertunang mengikut pemahaman daripada segi hadis yang sah dan Al-Quran.


Menurutnya tempoh bertunang bukanlah lesen untuk pasangan tersebut tidak menjaga batas sebaliknya ianya merupakan tempoh untuk si lelaki dan wanita tersebut saling kenal mengenali pasangan masing-masing secara lebih mendalam.


“Tunang adalah masa untuk kita kenal, untuk buat risikan dan untuk buat kajian.


“Tunang bukan merupakan satu ikatan yang kuat dalam Islam.


“Dia (pertunangan) hanyalah batu loncatan untuk pernikahan (booking/sesi perkenalan dalam tempoh tersebut),” katanya.


Jadi sudah terang lagi bersuluh, memegang gelaran tunang bukanlah lesen bagi seseorang itu untuk bertindak luar daripada batasan selagi tidak mempunyai ikatan yang sah sebagai suami isteri.


Untuk pemahaman lebih lanjut, bolehlah tonton video yang disertakan di bawah ini.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


4 comments

3 September 2014 8:37 PTG

Aishh.. Mcm plik fatwa nih..

3 September 2014 9:40 PTG

hai manusia, manusia... mana2 dalil yg nampak mencurigakan tu memanglah kena kaji bebetul, ni mesti ada yg dah terus terimapakai dalil nih, alasan lelaki utk skodeng free benda belum halal... nanti akhirat mata kena korek dah tak boleh nak minta ampun sudah... nyesal pun tak guna nanti... isk isk

5 September 2014 10:49 PG

Menarik info ni.. Memang kebanyakan dari kita sebelum book, dah pun mengetahui segala-galanya tentang org yg kita nak tunang itu..

Tapi mengenai fatwa ini mungkin juga ini adalah antara fatwa2 syaz.. sebenarnya kurang minat dengan pandangan UFB ni ._. kerana ada antara pandangannya yang kurang relevan / bias, antaranya mengatakan tiada jihad di Palestin..

tapi walaupun mcmtu, mungkin ada juga ilmu yang boleh diambil utk muhasabah diri kita..

tidak setuju juga kalau harus gitu mah mas,,kan dalam islam telah di sebutkan bahwa perempuan harus selalu menjaga diri dan kehormatannya,terimakasih infonya

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.